Anadolu'da Paleolitik ve Mezolitik Çağ

Chen

🇵🇸
Forum Sorumlusu
Katılım
9 Ocak 2020
Mesajlar
44,034
Çözümler
4
Tepki puanı
12,726
Puanları
113
Konum
.
Cinsiyet
Kadın
Paleolitik ve Mezolitik Çağ

Anadolu'da ilk insanlara ait izler buzul çağının öncesine gider. 1 Milyon yıl öncesine dayanan en eski izler Konya/Dursunlu'da tespit edilmiş, MTA-Berkelley işbirliğiyle gün yüzüne çıkartılmıştır. Burada Afrika'dan göç eden Homo erectusların izlerine rastlanılmıştır. Homo sapiense ait en eski izler ise 390 Bin yıl öncesine tarihlenen buluntularla İstanbul Küçükçekmece'de bulunan Yarımburgaz mağaralarında tespit edilmiştir. Doğrudan insana ait en eski kemik kalıntılarının bulunduğu alan ise 160-60 Bin yıl öncesine tarihlenen Karain Mağarasıdır (Antalya).

Anadolu, Taş Çağı'nda önemli bir yerleşim merkezi olmuştur. Volkanik bir taş olan obsidyenin Anadolu'da bolca bulunuyor olması bölgenin kadim bir yerleşim bölgesi haline gelmesini sağlamıştır. Üst Paleolitik ve Mezolitik dönemlerde artık taşın yanında kemik kullanımı da yaygınlaşmaya başlayacaktır (40-10Bin). Bıçak sapları, kemik iğne uçları ve oltalar kemik kullanımının önemli örnekleridir. Bu verilerin yanında günümüze kadar ulaşan sanat eserleri de dönemi anlamamıza yardımcı olur. Temel ihtiyaçlarını karşılayan ilk Anadolu insanları, kendilerini ifade etme ihtiyacı da hissederek kaya resimleri tasfir etmişlerdi. Çoğunlukla geyik, keçi, öküz, boğa figürlerinden oluşan tasfirler soyut izler bulundurarak belkide manevi/uluhi bir dünya tasavvurunun yansıması olmuşlardır. Tasfirlerin çoğunlukla boynuzlu hayvanlardan oluşması ve abartılı tasfirlerle boynuzların göksel unsurlara atıf için kullanılması dikkat çekicidir.

Buzulların giderek kuzeye çekilmesi ile Dünya daha ılıman ve yaşanabilir hale dönüşmüştür. -10Bin'lerde başlayan bu köklü değişim Holosen döneminin başlangıcı olur. Buzulların erimesi ile geniş su havzaları, akarsular ve tatlı su kaynakları artmış, tabiat zenginleşerek hayvan türlerinin çoğalmasına imkan tanımıştır. İnsanoğlu da bu dönemde sığındıkları mağaralardan çıkarak açık hava barınaklarında yaşama imkanı bulmuştur. Çoğunlukla et kaynaklı beslenme alışkanlığı bitki kökleri, yabani meyveler ve deniz ürünleriyle zenginleşir. İlk kompozit (birleşik) aletler ortaya çıkar. Bir taşın tahtaya sabitlenmesiyle küçük baltalar ve benzeri el aletleri ortaya çıkartılır. İnsan nüfusu artarak küçük topluluklar meydana gelir. İlk toplumlar, barınaklar ve ilk toplu yerleşim yerleri ortaya çıkar. Buzul çağının sona ermesiyle birlikte Mezolitik Çağ olarak anılan bu dönem insanların mağaradan çıkıp topluluklara dönüştüğü bir devinim meydana getirir.
 
Üst Alt