Chen

🇵🇸
Forum Sorumlusu
Katılım
9 Ocak 2020
Mesajlar
44,017
Çözümler
4
Tepki puanı
12,710
Puanları
113
Konum
.
Cinsiyet
Kadın
Akvaryumdaki su neden yeşile döner?
Akvaryumunuzda aniden ortaya çıkabilecek bulanık yeşil su, yosunlardan kaynaklanır. Elbette akvaryumların alglere sahip olması doğaldır. Bu durum aslında salyangozlar ve diğer su canlıları için besin görevi görebilirler. Ancak sorun, çiçeklenme kontrolden çıktığında ve su çok bulanıklaştığında ortaya çıkar. En ihmal edilen durumlarda, o kadar yeşil olabilir ki, akvaryumda bulunan balıklar bile görünmez hale gelebilmektedir. İşte yeşil suyun birkaç yaygın nedeni.

Çok fazla ışık, özellikle doğrudan güneş ışığına maruz kalması
Bitkiler gibi algler de fotosentez yapabilir. Bu nedenle, doğrudan güneş ışığı alan bir akvaryum, daha fazla fotosentez yapılmasına yardımcı olacağından dolayı aşırı alg çiçeklenmesine neden olabilecektir.

Çok sayıda balık
Akvaryumların büyüklüğüne bağlı olarak içinde yer alan balıkların da sayısının ayarlanması gerekmektedir. Çok sayıda balık, alglere besin sağlayan organik atıkların artmasına neden olur. Balık atıkları, su bitkileri için gübre görevi görür.

Aşırı besleme
Yine akvaryumun büyüklüğüne bağlı olarak kullanılan yem oranı da oldukça etkilidir. Balık sayısına oranla fazla kullanılan yemler, balıklar tarafından tüketilemeyecektir. Ayrıca bu yemler zamanla akvaryum zemininde çeşitli yerlere sıkışabilecektir. Yenmeyen yiyecek kalıntıları, algler tarafından büyümek için kullanılan bir besin maddesi haline de gelebileceğinden dolayı kirlilik artmış olacaktır.

Yeşil su genellikle ya önemli miktarda ışık fazlalığından (özellikle doğrudan güneş ışığı) ya da sıvının kalitesizliğinden kaynaklanır. Berbat görünse de yeşil su, mevcut oksijen miktarını azaltmadığı sürece (ışık olmadığında) balıklar için zehirli değildir.Bir akvaryumda yeşil su ile nasıl başa çıkılır?
Işık kaynaklarını tamamen engelleyin. Bu, alglerin büyümesini sağlayan fotosentezi durduracaktır.
Suda asılı kalan yosunları gidermeye yardımcı olması için bir diatom filtresi takın.
Bir UV filtresi takın. Ultraviyole ışıktan geçen, alg hücrelerini öldürür.

Daphnia’yı akvaryumda üretin. Bu küçük kabuklular, balıklar tarafından yenen algleri yerler. Akvaryuma yosun yiyen balık veya salyangoz da koyabilirsiniz.

Canlı su bitkileri ekleyin. Algler tarafından büyümek için de kullanılan sudaki fosfatları, amonyak ve nitratları emeceklerdir.

Daha sık su değişimi, yeşillik miktarını geçici olarak azaltır, ancak ortadan kaldırmaz ya da yeniden ortaya çıkmasını engellemez.Tanenlerin varlığı, kahverengi veya sarı suyun yaygın nedenlerinden biridir, ancak bu genellikle büyük bir sorun değildir. Tanenler, dekoratif öğeler olarak kullanılan odunlarda zaman içerisinde oluşabilir ve akvaryum suyuna sızarak suyu sarıya veya kahverengiye dönüştürür.
Tanenler aynı zamanda suyun pH’ını düşürür ve yumuşatır. Bazı balıklar için bu son derece faydalı olabilir ve hatta tavsiye edilebilir.

Çözünmüş organik bileşikler
Renkli veya bulanık suya genellikle çözünmüş organik maddeler neden olur. Bu organikler balık atıkları, yenmemiş yiyecekler, çürüyen bitkiler ve hatta ölü balıklar olabilir.
Bu kaynakların tümü suda çözünen organik bileşiklerin oluşumuna yol açabilir. Bu bileşikler, zamanla suyun kimyasal bileşiminde değişikliklere ve ayrıca hoş olmayan kokulara yol açarak akvaryumun daha kötü görünmesine neden olduğundan, sonuçta balıkların sağlığını etkiler.

Aydınlatma
Akvaryum aydınlatması bile suyun sararmasına katkıda bulunabilir. Akkor ve halojen lambalar diğerlerinden daha fazla ısı üretme eğilimindedir bu da akvaryumda organik madde birikme riskini artırabilir ve akvaryumun sararmasına neden olabilir.

Zemin
Akvaryum suyunun sararmasından birkaç farklı organik bileşik sorumlu olabilirken, en yaygın suçlulardan biri substrattır. Substrat, akvaryumunuzun dibini kaplayan ve bitkilerin ve diğer organizmaların büyümesi için alan sağlayan malzemedir. Zamanla, bu malzeme suyun rengini değiştiren tanenler ve diğer organik bileşikleri serbest bırakabilir.Akvaryumdaki su sararırsa ne yapmalı?
Suyun sararmasının nedeni ağaç parçasıysa, ağaç parçasındaki tanenler sonunda tükeneceği için zamanla kendi kendini temizleyecektir. Balık türünüz pH düşüşünden zarar görüyorsa, akvaryumunuzu yeniden dekore etmeyi düşünün.

Tankta çok fazla yenmemiş yiyecek, çürüyen bitki veya muhtemelen ölü balık varsa, temizlenmesi gerekir. Aynı şekilde su köpürüyorsa veya çalkalandığında köpürüyorsa içinde çok fazla çözünmüş organik madde vardır.
Çürüyen atıkları çıkartarak suyu arındırın, çakılları iyice temizleyin ve filtrenin normal kapasitede çalıştığından emin olun.​
 
  • Beğen
Tepkiler: HsN

pumpkin

kabaktan dönenin kaşığı kırılsın
Elmas Üye
Katılım
7 May 2020
Mesajlar
10,113
Tepki puanı
2,225
Puanları
113
Konum
Kreş
Cinsiyet
Kadın
cevap veriyorummm
berrak olmalıııı
biz @CipraLex hocamızdan böyle öğrendik :dyg:
ve evet konuyu okumadım gfsfghj zaten akvaryumla ilgili cipralex hocamızın mesajları dışında yazılanları okuyamıyorum gffsghfhj
 
Üst Alt