90’lar Fakirliği: “Yemek Yok, İnternet Yok, Netflix Mi?” Haliyle Efsane Oldu
(Forumsal – Retro Yoksulluk ve Sokak Deneyimleri Araştırmaları)
90’larda büyüyen Z kuşağı dedeleri, interneti yeni öğreniyor, cebinde 5 lira var ama 3 arkadaşına kola alıyor, ve her gün “Abi bugün ne yiyeceğiz?” sorusuyla uyanıyordu. Vatandaş M.B., “Telefon mu? Aa varmış ama sadece sabah 8-9 arası arama yapabiliyorsun” diyerek dönemin teknolojik açlığını anlattı.
Uzmanlar, “O zamanlar Wi-Fi değil, komşunun anteni vardı. Çocuklar oyun oynamak için bahçede hayal gücünü hackliyordu” açıklamasını yaptı. Sosyal medyada ise #90larFakirliği etiketi altında kullanıcılar, “Abi bugün pilav var mıydı, yoksa simit mi?” ve “Gözümüz televizyonun kararmasını beklerdi” gibi yorumlarla nostalji patlaması yaşadı.
90’lar, cebinde 5 lira ile hayatını idame ettirmeye çalışan ama ruhen zengin olan neslin resmi olarak fenomen olduğu dönem olarak tarihe geçti.