Chen

🇵🇸
Forum Sorumlusu
Katılım
9 Ocak 2020
Mesajlar
47,678
Çözümler
4
Tepki puanı
14,347
Puanları
113
Konum
.
Cinsiyet
Kadın
21 Aralık kış gündönümünde, güneş ışıkları Oğlak Dönencesi'ne dik açıyla gelir.

NE0jy_1608547006_7153.jpg



Güneş ışıkları dik açıyla geldiği için Kuzey yarım kürede günler uzamaya, güney yarımkürede kısalmaya başlar. 21 Aralık tarihinde gerçekleşen bu olay bazı ülkelerde yani kuzey yarımkürede kış mevsiminin, güneyyarımkürede ise yaz mevsimin başlangıcı olarak sayılır.

Ayrıca bazı ülkelerde ise yazın veya kışın tam ortası olarak kabul edilir. Güney yarımkürede en uzun gün, Kuzey yarımkürede en uzun gece yaşanır. Kuzey yarımkürede gölgelerin en uzun olduğu gün olarak geçer.


VFw2U_1608546930_6248.jpg


21 Aralık Güney yarımkürede yaz, Kuzey yarımkürede kış mevsiminin başlangıcıdır. Bu tarihten itibaren Kuzey yarımkürede gündüzler uzamaya (kış gündönümü) Güney yarımkürede kısalmaya (Yaz gündönümü) başlar. Böylelikle Türkiye'de 21 Aralık 2022 yani bugün en uzun gece yaşanacak.


Türkiye'nin de içinde bulunduğu Kuzey yarımkürede en uzun gece yaşandıktan sonra 23 Aralık'tan itibaren geceler kısalıp gündüzler uzamaya başlayacak. 21 Aralık’ta ülkemizde en uzun gece ise Kuzey'deki Sinop'ta yaşanacak. En kısa gece Hatay'da yaşanacak



DİĞER GÜNDÖNÜMLERİ VE EKİNOKS TARİHLERİ

21 Mart (ekinoks) : Gece ve gündüz eşit olur, bizim bulunduğumuz kuzey yarım kürede ilkbahar başlarken güney yarım küre sonbahara girer.

21 Haziran (Yaz gündönümü): Yılın en uzun gündüzü ve en kısa gecesinin yaşandığı zamandır. Bir diğer adı da Yaz gündönümüdür. Kuzey yarım kürede yaz başlarken güney yarım kürede kış başlar.

23 Eylül (ekinoks): Gece ve gündüz eşit olur. Kuzey yarım kürede yaz biter, sonbahar başlar. Güney yarımkürede ise bahara geçiş olur.
 
Üst Alt