1987 Büyük Borsa Çöküşü (Kara Pazartesi)

WarrenBuffett

Uzaklaştırıldı
Katılım
8 May 2023
Mesajlar
823
Tepki puanı
76
Puanları
28
Konum
İzmir
Cinsiyet
Erkek

Kara Pazartesi Nedir?

ABD’de hisse senedi borsalarında en fazla düşüşün kaydedildiği gün olarak tarihe geçen 19 Ekim 1987 Pazartesi günü Finans dünyasında “Kara Pazartesi” olarak anılmaktadır.

O gün;

  • DJIA (Dow Jones Sanayil Ortalaması) endeksi tam 508 puan veya %22,6 düşüş kaydederek 1739 puandan kapandı.
  • S&P 500 endeksi ise yaklaşık %21 geriledi.
Piyasalarda yaşanan paniğin etkisiyle satış dalgası durdurulamayarak çığ gibi büyüdü. O yıllarda normal bir günde ortalama 100 milyon hissenin el değiştirdiği New York Hisse Senedi Borsasında “Kara Pazartesi” günü işlem hacmi 604 milyon hisseye yükseldi.

Kara Pazartesi, sadece ABD’de değil dünya borsalarında da yıkıcı etkilerin eş zamanlı olarak hissedildiği bir gün olarak hatırlanıyor.19 Ekim 1987 günü Hong Kong Borsası yaklaşık %46, Sydney Borsası %42, Londra Borsası % 27 düşüş kaydetti.

Piyasalarda şok etkisi yaratan Kara Pazartesi bir çok filme de konu oldu. Bunlar arasında Kara Pazartesi ‘nin hemen öncesinde çekilen 1987 yapımı Oliver Stone’un yönettiği “Wall Street” ve 2013 yapımı Martin Scorsese’nn yönettiği “The Wolf of Wall Street” yapımları öne çıkıyor.

Kara Pazartesi Neden Oldu?

Aradan 32 yıla yakın bir süre geçmiş olmasına rağmen dünya borsalarını da etkisi altına alan büyük çaplı bir düşüşe zemin hazırlayan gelişmeler ve bu noktaya nasıl gelindiğine dair çok çeşitli görüş bulunuyor. Kara Pazartesi gibi bir vakanın yaşanmasını tetikleyen gerçek sebebin ne olduğu tam olarak bilinmemekle birlikte uzmanlar o gün Wall Street’te ve belli başlı dünya piyasalarında yaşananların arkasında yatan en çarpıcı sebeplerden birinin yatırımcıların paniğe kapılarak dev bir satış dalgası yaratması olduğu konusunda birleşiyor. Kara Pazartesi öncesinde,
ABD’de ve dünyada hisse senetlerinin bir gün içinde bu kadar hızla değer kaybetmesine neden olabilecek kadar sürpriz bir veri açıklaması veya sıradışı bir gelişme olmaması da bu görüşü destekliyor.

Kara Pazartesi olarak anılan 19 Ekim 1987 günü New York Hisse Senetleri Borsası’nda inanılmaz boyutlara ulaşan yoğun satış emirleri ancak kapanıştan saatler sonra işleme konulabildi.

“Kara Pazartesi” nin ardında yatan sebepler ve bu süreci hazırlayan ve tetikleyen gelişmelere kısaca bir göz atalım.

New York Borsası’nda DJIA endeksinin yaklaşık %23 değer kaybettiği Kara Pazartesi öncesinde hisse senetleri piyasasında olası bir sert düşüşün görülebileceğine dair pek çok kuvvetli işaret vardı.

1) Hızlı Ekonomik Büyüme

ABD’de Ronald Regan’ın ABD başkanı olarak görevde olduğu 1981-1989 yılları arasında hzıla güçlenen ABD ekonomisi piyasalarda aşırı iyimser bir hava estirdi.

2) Balonlaşan Hisse Senedi Fiyatları

Hisse senedi fiyatları hızlı ekonomik büyümenin etkisiyle 1983 - 1987 yılları arasında uzun süren bir yükseliş trendine girdi. Özellikle 1985 -1987 yıllarında hakim olan boğa piyasası nedeniyle Kara Pazartesi öncesindeki bir kaç ay içinde rekor seviyelere tırmanan hisse senetleri fiyatları balonlaştı.

3) Hızla Yükselen Faizler

Kısa ve uzun vadeli faizlerin hızla yükselmesi ve enflasyondaki hızlanma ekonomik büyümenin yavaşlaması yatırımcı hissiyatındaki iyimserliğin hızla yön değiştirmesine neden oldu. 3 ay vadeli ABD hazine bonolarının yıllık getirisi %7.20’ye 30 yıllık devlet tahvillerin faizi ise %10,25’e dayandı.

4) Dolardaki Değer Kaybı

Kara Pazartesi’ye giden sürece katkıda bulunan önemli makroekonomik sebepler arasında ABD dolarının temel para birimleri karşısında değer kaybetmesi de bulunuyor. Özellikle ABD ile Almanya arasında yaşanan kur savaşları sonucunda ABD dolarının Alman Markı karşısında aşırı değer kaybetmesi dolardan ve dolara bağlı varlıklardan kaçış eğilimi başlattı. Dolardaki değer kaybı enflasyonun hızlanacağına dair endişeleri güçlendirdi.

5) Cari Açık ve Bütçe Açığında Artış

ABD Dolarının temel para birimleri karşısında değer kaybetmesi sonucunda cari açığın ve bütçe açığının hızla büyümesi, makroekonomik verilerin bozulmaya başladığı algısı piyasalara hakim olmaya başladı.

6) Program Trading

Çok sayıda kurumsal yatırımcı, o yıllarda borsa yönetimleri tarafından pek bilinmeyen “Program trading” gibi yeni finansal teknikleri hisse alım satımında yaygın olarak kullanmaya başladı. Yatırımcılar, “Program trading” veya dijital trading’i, fiyatların önceden belirlenen oranlarda düşmesi halinde portföylerindeki pozisyonları bilgisayar programları kanalıyla elektronik ortamda otomatik olarak kapatarak nakde dönüştürmek ve böylece “kayıp sınırlama” stratejisinı uygulamak amacıyla kullanıyordu. Program trading, Kara Pazartesi’de satış dalgasının çığ gibi büyümesine ve hisse senetleri fiyatlarının çakılmasına yol açan en önemli faktör olarak görülüyor. Satış dalgasının etkisiyle hızla düşmeye devam eden hisse fiyatları otomatik satış emirlerinin ardarda tetiklenmesine yol açtı. Ayrıca, Program Trading’in yatırımcıları aşırı risk almaya iterek hisse senedi fiyatlarının Kara Pazartesi öncesindeki balonlaşmasına katkı sağladığını da belirtmek gerek. Bu tarihten sonra borsalar yatırımcılar tarafından gelişmiş bilgisayarlar aracılığıyla yapılan işlemlerle ilgili çeşitli düzenlemeler getirdi.

7) Portföy Sigortası

Yatırımcıların hisse senedi endeksi vadeli sözleşmeleri gibi yüksek risk içeren yatırım ürünleri alıp satarak hisse senedi portföylerini hedge etme yoluna gitmeleri hisse senedi fiyatlarının daha da gerilemesine neden oldu.

8) Yetersiz Bilgi Akışı

ABD’de henüz internet, sürekli yayın yapan finans kanalları ve akıllı telefonların olmadığı bu dönemde, yatırımcılara hızlı ve etkin bir şekilde bilgi aktarımı sağlanması ve paniğin kısa sürede yatıştırılması mümkün olmadı.

9) Devre Kesici Olmaması

Kara Pazartesi’nin en büyük sonuçlarından biri önce New York Borsasında ve daha sonra diğer dünya borsalarında “devre kesici” (circuit braker) adı verilen, endeksin belirli bir oranda düşmesi durumunda piyasanın otomatik olarak kapanmasını sağlayan sistemler yerleştirildi. Günümüzde hemen hemen bütün borsalarda uygulanan devre kesici sayesinde hızlı fiyat düşüşleri olduğunda işlemlere bir süreliğine ara verilerek yatırımcıların paniğe kapılmasından kaynaklanan büyük satış dalgalarının ve fiyat düşüşlerinin önüne geçilmesi mümkün olabiliyor.

10) Domino Etkisi

Kara Pazartesi’den önceki Cuma günü Hong Kong borsasının %50’ye yakın düşmesi piyasalarda bir domino etkisi yaratarak Avrupa ve ABD piyasalarına da sıçradı.

“Kara Pazartesi”’nin Diğer Krizlerden Farkı

ABD piyasalarında bugüne kadar yaşanan pek çok finansal krizden biri olan “Kara Pazartesi”de, hisse senetleri Büyük Buhran’ın ortaya çıkmasına neden olan 1929 krizinde olduğundan iki kat daha fazla değer kaybetmesine rağmen, piyasalar krizin ardından 2 yıldan daha az bir süre içinde toparlandı. 1929 krizinin ardından piyasaların kriz öncesi durumuna gelmesi için yaklaşık 25 yıl geçmesi gerekti. Piyasaların Kara Pazartesi’nin etkilerinden hızla toparlanmasındaki en önemli etken Federal Reserve’in sürece zamanında ve doğru müdahalesiydi.

Federal Reserve’in Müdahalesi

Piyasalardaki durdurulamayan bu düşüşün ardından o tarihte yeni göreve gelen Federal Reserve başkanı Alan Greenspan başkanlığındaki Fed, aynı gün faizlerin indirilmesine karar verdi. Greenspan, bankaları piyasalara likidite sağlamaya ikna ederek likidite sıkıntısının yaşanmasının ve krizin büyümesinin önüne geçti. Federal Reserve’ın gün içinde harekete geçerek faizleri %9,25’ten % 8,75’e indirmesi ve Fed Başkanı Alan Greenspan’ın yatırımcılara ve bankalara güven telkin eden söylemleri sayesinde piyasalar çok kısa bir süre içinde sakinleşti.

“Kara Pazartesi”nin Etkileri

ABD’de hisse senedi borsalarında bir günde en fazla düşüşün kaydedildiği gün olarak tarihe geçmesine karşın “Kara Pazartesi’, Federal Reserve’in doğru müdahaleleri ve piyasalara getirilen devre kesici ve benzeri düzenlemeler sayesinde piyasalarda ve ABD ekonomisi üzerinde kalıcı bir etki bırakmadı. Bir sonraki işlem gününde DJIA endeksi yaklaşık 300 puanlık bir yükseliş kaydetti. ABD’deki tüm hisse senedi endeksleri yaklaşık 2 yıldan daha kısa bir süre içinde kayıplarını telafi ederken faiz indirimleri ABD ekonomisi için yavaşlama veya durgunluk riskini ortadan kaldırdı.

EK NOTLAR:
Kara Pazartesi olarak bilinen o günden çok daha evvel, piyasalar zaten aşırı şekilde şişik bir haldeydi. Özellikle Big Short isimli filmde bu konu kısaca anlatılır. Ancak üzerinde durulmaz. Çünkü piyasalarla ilgili filmlerin tamamında, gerçek net şekilde anlatılmaz. Neden anlatılsın ki? Petro Dolar dediğimiz Fellâh (Arap) sermayesinin borçlu ABD ve AB ülkelerine kaymasıyla, hem sıcak para hem de nakit akışı ülkelerde öylesine yükseldi ki, halk neredeyse kazandığı paranın fazlasıyla borsalara yatırım yapmaya başlamıştı. Lakin o dönemde yeni ortaya çıkan borsa yazılımları, emekleme aşamasında olduklarından çok ciddi açıklarla beraber piyasalara giriş yapmıştı. Yeni yeni ortaya çıkan Stop Loss kavramı da sisteme eklendiğinden, piyasalardaki uygulanabilirliği hala test aşamasındaydı. Yüksek seviyede düşüşler olduğunda, tüm Stoplar patlayınca (piyasada stop patlatmak deyimi, belirlenen fiyatın 1-2 kademe altına çekilmesi durumudur.) zincirleme reaksiyon şeklinde tüm alım işlemleri satışa döndü. Bu da bir anda piyasaları karıştırıp, büyük çöküşün yaşanmasına sebep oldu.

Alıntıdır.
 
  • Beğen
Tepkiler: CaT

Raison Detre

Altın Üye
Katılım
27 Haz 2020
Mesajlar
3,385
Tepki puanı
1,143
Puanları
113
Konum
beriler
Cinsiyet
Erkek
Büyük buhranla farkı neydi ? Nasil hizli bir sekilde toparlandi ?
 

WarrenBuffett

Uzaklaştırıldı
Katılım
8 May 2023
Mesajlar
823
Tepki puanı
76
Puanları
28
Konum
İzmir
Cinsiyet
Erkek
Büyük buhranla farkı neydi ? Nasil hizli bir sekilde toparlandi ?
Büyük Buhran'da piyasadan para çekildi. İnsanlar iş bulamadı, para kazanamadı. Dolaşımda olan parada azaldı. Bu da iç kargaşaları tetikledi. Devletler de içlerindeki zehri dışarı akıttılar (2.Dünya Savaşı). Borsa çöküşleri ise çok farklıdır. Çünkü borsalardaki çöküşler, KY'nın parasını elinden alma operasyonudur. Tepedeyken hisselere & emtialara giren KY, para kaybetme korkusuyla Stop olur ve nakde döner. Büyük oyuncular ise tepeden sattıkları malı, dip fiyatında bedavaya alıp oyuna tekrar dahil olurlar.

İkisi de teorik olarak para sahiplerinin insanları yolma yönteminden başka bir şey değildir. İkisinden de kurtulmak mümkündür. Ekonomik krizlerde yatırım yaparak, Borsa çöküşlerini de hisse & emtia makul fiyata geldiğinde satarak zarar görmeden çıkabilirsin.
KY: Küçük Yatırımcı
 

Raison Detre

Altın Üye
Katılım
27 Haz 2020
Mesajlar
3,385
Tepki puanı
1,143
Puanları
113
Konum
beriler
Cinsiyet
Erkek
Büyük Buhran'da piyasadan para çekildi. İnsanlar iş bulamadı, para kazanamadı. Dolaşımda olan parada azaldı. Bu da iç kargaşaları tetikledi. Devletler de içlerindeki zehri dışarı akıttılar (2.Dünya Savaşı). Borsa çöküşleri ise çok farklıdır. Çünkü borsalardaki çöküşler, KY'nın parasını elinden alma operasyonudur. Tepedeyken hisselere & emtialara giren KY, para kaybetme korkusuyla Stop olur ve nakde döner. Büyük oyuncular ise tepeden sattıkları malı, dip fiyatında bedavaya alıp oyuna tekrar dahil olurlar.

İkisi de teorik olarak para sahiplerinin insanları yolma yönteminden başka bir şey değildir. İkisinden de kurtulmak mümkündür. Ekonomik krizlerde yatırım yaparak, Borsa çöküşlerini de hisse & emtia makul fiyata geldiğinde satarak zarar görmeden çıkabilirsin.
KY: Küçük Yatırımcı


Büyük buhran ve JP morgan alakasi nedir ? Sehir efsanesi mi bu hep merak etmisimdir, hazir aktüer bulduk
 

Eru

Per aspera ad astra...
Gümüş Üye
Katılım
25 Tem 2023
Mesajlar
2,067
Tepki puanı
534
Puanları
113
Yaş
31
Konum
Bursa
Cinsiyet
Erkek
Aynısını Türkiye olarak çok yakında yaşama ihtimalimiz, hiç de az değil.
Alalh korusun
 

WarrenBuffett

Uzaklaştırıldı
Katılım
8 May 2023
Mesajlar
823
Tepki puanı
76
Puanları
28
Konum
İzmir
Cinsiyet
Erkek
Büyük buhran ve JP morgan alakasi nedir ? Sehir efsanesi mi bu hep merak etmisimdir, hazir aktüer bulduk
Krizleri genellikle bankalar çıkartırlar. Daha doğrusu bankalardaki büyük para sahipleri çıkartır. Waterloo savaşındaki gibi. Waterloo savaşı başladığında, ünlü ailelerden birinin casusları savaşı Fransızların kazandığı spekülasyonunu yaptı. Tabi o sırada da İngiltere borsaları aşırı şekilde düşmeye başladı ve İngilizler ellerinde ne var ne yok satmaya başladılar. Sonrasında savaşı İngilizler'in kazandığı ortaya çıkınca, o malum aile üç kuruşa satılan İngiliz malların hepsini neredeyse bedava fiyatından toparladı. Savaş öncesinde 3 kuruş olan İngiliz malları & mülkleri, savaş sonrasında 3 liraya çıktı. Dolayısıyla İngilizler fakirleşirken, onlara ellerindeki sattıran büyük para babaları servetlerine servet kattılar. Büyük ekonomik krizlerde böyledirler. Bankalar piyasadan parayı çeker, para sahipleri dolaşımdaki parayı mevduata ya da stabil getirilere yatırırlar. Dolayısıyla para dönmez ve milletin malı üç kuruşa iner ya da hiper enflasyon ile birlikte bazı emtialar alır başını gider. Sonrasında şişen balon hesabı hepsi patlar, patlayanların malını da üç kuruşa büyük babalar toplarlar.
Aynısını Türkiye olarak çok yakında yaşama ihtimalimiz, hiç de az değil.
Alalh korusun
Türkiye zaten stagflasyona sonrasında da moratoryum sürecine doğru gidiyor. Çünkü bu hükümet hatalarının hiçbirinden ders almıyor.
 

Fluffy

🐼
Elmas Üye
Katılım
28 Şub 2023
Mesajlar
20,555
Çözümler
1
Tepki puanı
2,856
Puanları
113
Yaş
34
Konum
Miuw
Cinsiyet
Kadın
Yine vitamin olmadiğimiz zamanlardan bilgiler
 

Raison Detre

Altın Üye
Katılım
27 Haz 2020
Mesajlar
3,385
Tepki puanı
1,143
Puanları
113
Konum
beriler
Cinsiyet
Erkek
Krizleri genellikle bankalar çıkartırlar. Daha doğrusu bankalardaki büyük para sahipleri çıkartır. Waterloo savaşındaki gibi. Waterloo savaşı başladığında, ünlü ailelerden birinin casusları savaşı Fransızların kazandığı spekülasyonunu yaptı. Tabi o sırada da İngiltere borsaları aşırı şekilde düşmeye başladı ve İngilizler ellerinde ne var ne yok satmaya başladılar. Sonrasında savaşı İngilizler'in kazandığı ortaya çıkınca, o malum aile üç kuruşa satılan İngiliz malların hepsini neredeyse bedava fiyatından toparladı. Savaş öncesinde 3 kuruş olan İngiliz malları & mülkleri, savaş sonrasında 3 liraya çıktı. Dolayısıyla İngilizler fakirleşirken, onlara ellerindeki sattıran büyük para babaları servetlerine servet kattılar. Büyük ekonomik krizlerde böyledirler. Bankalar piyasadan parayı çeker, para sahipleri dolaşımdaki parayı mevduata ya da stabil getirilere yatırırlar. Dolayısıyla para dönmez ve milletin malı üç kuruşa iner ya da hiper enflasyon ile birlikte bazı emtialar alır başını gider. Sonrasında şişen balon hesabı hepsi patlar, patlayanların malını da üç kuruşa büyük babalar toplarlar.

Türkiye zaten stagflasyona sonrasında da moratoryum sürecine doğru gidiyor. Çünkü bu hükümet hatalarının hiçbirinden ders almıyor.

Waterloo savaşında ingiltere borsasını sahte mağlubiyet haberi ile manipule eden kişi Nat Rotchild'di , ailenin servetinin cok buyuk kisminin burada dipten topladigi hisseler sayesinde olduğu söylenir. Zafer haberini ingiltere de ki bütün herkesten önce ogrenerek yapmistir bunu , hala dunya da ki en iyi enformasyon ağı bu ailede ister politik ister finansal.

JP morgan kurtarmis abd yi diyorlar o zamanlar , soyledigine göre bu senaryonun gercek olma ihtimali var o zaman, ilginç
 

WarrenBuffett

Uzaklaştırıldı
Katılım
8 May 2023
Mesajlar
823
Tepki puanı
76
Puanları
28
Konum
İzmir
Cinsiyet
Erkek
Waterloo savaşında ingiltere borsasını sahte mağlubiyet haberi ile manipule eden kişi Nat Rotchild'di , ailenin servetinin cok buyuk kisminin burada dipten topladigi hisseler sayesinde olduğu söylenir. Zafer haberini ingiltere de ki bütün herkesten önce ogrenerek yapmistir bunu , hala dunya da ki en iyi enformasyon ağı bu ailede ister politik ister finansal.

JP morgan kurtarmis abd yi diyorlar o zamanlar , soyledigine göre bu senaryonun gercek olma ihtimali var o zaman, ilginç
Aynen Rothschild ailesidir. Zaten aile finansal manipülasyon konusunda ustadır. Kendine bağlı casusları savaşın aslında İngiltere tarafından kazanıldığını bildiği halde, Londra piyasalarına tam tersi haberleri pompaladı. Zaten bunu duyan İngiliz yatırımcılarda ellerinde ne var ne yok sattı. Hatta değerli gayrimenkullerini bile elden çıkardılar. Ama sonrasında iş terse döndü tabii ki.

J&P Morgan zaten krizlerle Amerika'yı kendi deyimiyle temizlemiştir!. Çünkü artan nüfusun bir şekilde dengelenmesi ya da azaltılması gerekiyor ki, para değerli hale gelsin. 1929 büyük ekonomik buhranı ikinci dünya savaşını tetikledi zaten. Aynı zamanda Amerikan savaş endüstrisinin geliştirilmesinde de büyük katkısı oldu. Bu adamlar zenginliği bizim gibi görmüyorlar. Biz zenginliği kazan ve kazandır olarak görüp insana değer verirken, bunlar zenginliği kan ve kemik üstüne kuruyorlar.

Ülkemizdeki Nas var nas politikası da, şuan da bu durumu tetikliyor maalesef. Çünkü yönetenler ekonominin e harfinden bile habersiz. Bugün sokaktan geçen birine ekonomi ile finans arasındaki farkı sor onu bile bilmez.
 
Üst Alt